Att göra i Liepaja

Liepajas vackra läge vid Östersjön gör att du kan promenera omkring och bara njuta av den vackra naturen. Staden är också full av historiska byggnader och platser som du kan upptäcka i lugn och ro. Men om du inte har så mycket tid till att ströva omkring lite hursomhelst så kan det förstås vara klokt att planera i förväg. Här är några saker som du inte vill missa då du besöker Liepaja…

Liepajas museum

Ett besök till staden kan mycket väl börja med ett besök på detta spännande museum. Här kan du lära dig mer om stadens kultur och historia. Museet ligger nära universitetet och stadens centrum. Beroende på var du bor så kan det vara gångväg. Museet har lettländsk konst och historiska minnen. Med hjälp av arkeologiska fynd som visas upp på museet så kan man berätta stadens historia. Med en stor konsthall så byter man ofta utställningar så det är väl värt att komma tillbaka även om du har varit på museet tidigare.

Norra fortet

Det norra fortet är ett gäng bunkrar som är byggda alldeles vid Östersjöns kust. Dessa byggdes innan första världskriget. Det som återstår av fortet är spännande att utforska. Många delar av denna byggnation är borta. Dels för att man försökte göra sig av med det och dels för att havets krafter sliter på det som står kvar. Den som är intresserad av historia kommer att tycka om platsen men även den som mest är ute för att få en skön promenad kan se charmen med norra fortet. Du kan ta med dig en guide för att få veta mer. Ibland så ordnas det med en unik lek där man tillsammans med andra ska samarbeta för att hitta en person som har tillfångatagits av sovjetiska vakter för att tas till en ubåt.

Jurmalasparken

Det här är en otroligt vacker park som ligger bra till, nämligen alldeles vid stranden. Man får inte missa Juramalasparken då man besöker Liepaja! Parken underhålls och ligger mellan strand och stad. Du kan spela tennis, bowla, spela fotboll och minigolf i parken så det finns något för de flesta. Dessutom så kan barn leka på lekplatser och köra i gokarts med pedaler som man kan hyra. I parken så finns det fontäner, vackra plantor, antika hus och så även restauranger där du kan äta och dricka gott.

Karosta fängelse

Om du gillar saker som gränsar till det otäcka så ska du besöka fängelset Karosta. Det här är ett fängelse från sovjettiden som har bevarats. Du får en resa i tiden och får uppleva en atmosfär som kan få håren på armarna att resa sig. Här finns det saker kvar från kriget och från tiden då folk satt inspärrade i fängelset. Guiderna i Karosta är klädda som vakter men de är mycket trevliga och ger en massa spännande information. Om du tycker att det skulle kunna vara kul att testa livet i fängelset så kan du sova över. Det går också att få en tur i fängelset som en fånge. Om du vill uppleva flykt från fängelset så kan du besöka ett rum som är särskilt utformat för detta. Unikt och mycket spännande, kanske en av de bästa upplevelserna som finns i Liepaja!

Lettlands Walk of Fame för musiker

Visste du att Lettland har en egen Walk of Fame för sina musiker? Denna ligger nära Liepajas centrum och här kan du lära dig mer om Lettlands musiker. Det är bara att följa noterna som finns på gatan. De går hand i hand med bronsplattor som berättar mer om den musiker som det talas om. En del av dessa har gått bort medan andra fortfarande är igång med sitt musicerande.

Liepaja teater

Det här är Lettlands äldsta teater som grundades år 1907. Den har renoverats men man har behållit den antika stilen som den byggdes i. Teatern andas lyx och förväntan. Scenen har röda klassiska gardiner som öppnas för de shower som ges här. Även om du inte kan lettiska så kan det vara en fantastisk upplevelse att gå på en show med musik och teater. Du kommer antagligen ändå att förstå en hel del, och som kulturell upplevelse så är detta unikt.

Booking.com