Ta sig runt i Liepaja

I Liepaja så kan du ta dig runt med bil, taxi, spårvagn, buss och faktiskt också till fots. Om du håller dig i de centrala delarna så är det inte alls svårt att promenera till centrala attraktioner såväl som till stranden. I Liepaja så är det särskilt spårvagnen som du kommer att få användning för. Med denna spårvagn som är den första elektriska att byggas i baltstaterna så kan du ta dig på en historisk resa genom staden. Därmed så kan det vara väl värt att åka med enbart för upplevelsens skull och inte så mycket för att du vill komma till en viss adress. För transfer till Liepaja från exempelvis Riga rekommenderar vi Flygtransfer.nu.

Liepajas spårvagn

Den enda spårvägslinjen som finns i Liepaja är omkring 7 km lång men den är lagd på ett sätt som gör att man lätt når stadens centrala delar med linjen. Spårvagnen kör genom industriområdet, till tåg- och busstationen, och så söderut mot stadens centrum som ligger vid kanalens södra sida. Det var länge så att linjen hade sitt slut vid den centrala begravningsplatsen men det förändrades då man år 2013 lade till 1.6 km spårväg.

Själva spårvagnen som man stiger på är i gott skick trots att den inte direkt är ny. Man använder sig av spårvagnar som tidigare har kört i städer i Östtyskland som Erfurt och Cottbus. Man kan fortfarande se spår av detta inuti spårvagnen där det fortfarande kan finnas klistermärken som ger information på tyska!

Något som är lite ovanligt är att man inte ser en särskild design på spårvagnarna. De täcks istället med en massa reklam. Bussarna i staden har också lite olika färger och stil vilket beror på att de har köpts in från olika städer i Europa. Spårvagnen körs var sjunde till åttonde minut och det är riktigt bra med tanke på att staden ändå är så liten.

Priser för lokaltrafik i Liepaja

Du kan betala omkring 2 euro för en biljett som du sedan kan använda hela dagen för bussar och för spårvagn i Liepaja. Om du köper en enkel biljett på bussen eller spårvagnen så kostar det omkring 0.50 LVL. Här kör man med ett äldre biljettsystem som inte är elektroniskt. Du kan köpa bussbiljett i ett häfte kiosken och sedan så får du en stämpel i detta då du kliver på bussen. Den biljett som du köper från busschauffören ska också stämplas av samma busschaufför!

Bussar kan man gå ombord på vid Kurshu lauk som ligger där Kurshu och Siena korsar varandra. Dessutom så kan du ta bussen från den centrala stationen som även fungerar som tågstation. Om du vill ta buss till Riga så får du räkna med cirka 10 euro för resan. Tågen går dock inte särskilt ofta så det gäller att planera väl.

Taxi och hyrbil

Det finns hyrbilsföretag i Liepaja och du kan kontakta dessa i förväg. Då de ofta stänger tidigt på kvällen och inte nödvändigtvis är öppna på helgen så är det viktigt att boka en hyrbil i Liepaja i tid. Bilarna som erbjuds är i gott skick och kommer från ledande bilmärken som Ford, BMW, Volkswagen och Opel. Taxi kan man också lätt få tag i. Taxibilarna har wi-fi och du kan betala med kreditkort. Dessutom så kan man beställa en bil med barnsäte om man behöver det. Räkna med att få betala 1.25 euro för att få taxin, sedan 0.57 euro per km. Alternativt så kan du få betala minst 0.13 euro per timme för taxi i Liepaja.

Booking.com