Ta sig till Liepaja

Vindens stad, så kallas Liepaja, och det kan man förstå. Vinden blåser in från havet och fortsätter över hamnen in till centrum och sedan vidare till andra städer i Lettland. Det kan bli mycket kallt! Här har man Östersjön i väst och så Liepajasjön österut. I mitten av staden så finns det en handelskanal och den sammankopplar flod-bankerna. Det blir mycket vatten helt enkelt, och vattnet är något som har haft stor betydelse för Liepajas historia. Industrin har varit viktig historiskt sett och den har dragit stor nytta av järnvägen som byggdes under mitten på 1800-talet. Både järnväg och hamn bidrar till smarta sätt att ta sig till och från staden, även för svenskar.

Alla vägar bär inte Liepaja men det är inte särskilt svårt att komma fram till denna lilla kuststad i Lettland. Från Riga så kan du köra på A9 för att komma fram och från Klaipeda så kommer du fram på vägen A11. Det går att köra bil till Liepeja och så finns det busslinjer som går dagligen från Riga, Ventspils, Kuldiga, Klaipeda och andra närliggande städer och byar. När du kommer till Liepajas busstation så kan du åka vidare med spårvagn, gå eller ta taxi.

Från Sverige så finns det flera olika alternativ för att resa till Lettland. Du kan till exempel flyga. Men för att landa på den lokala flygplatsen vid Liepaja, Palanga flygplatsen, så får du komma med eget privat flyg. Här är det bara aktuellt med internationella avgångar under sommarhalvåret om ens då. Det går förstås att flyga till Rigas internationella flygplats som ligger 220 km öster om Liepaja. Ryanair och andra lågprisbolag flyger hit. Från Stockholm kan du boka en kryssning till Riga och därifrån ta dig hit. Med färja från Travemünde så kan du resa på ett bekvämt sätt men då får du först ta färja från Helsingborg eller Malmö.

Åka tåg till Liepaja

Tågstationen ligger i samma byggnad som bussterminalen i Liepaja. Du kan ta ett snabbt och modernt tåg till och från Riga. Resan tar omkring 3 timmar. Normalt sett så har man en avgång från Liepaja tidig morgon och så en tillbaka från Riga på kvällen. Det här kan dock förändras beroende på säsong så ta alltid en titt på gällande tidsschema om du planerar att åka med tåg till eller från Riga.

Tåget till Riga stannar även i närliggande Skrunda, Saldus, Dobele och Jelgava. Tåget är snabbare än bussen och det kan också vara bekvämare då man kan passa på att dricka kaffe och även kan sträcka på benen under själva resans gång. Läs mer om tåg i Lettland på Tåg.nu!

Med färja från Travemünde

Färjan som går från Travemünde i Tyskland kommer direkt till Liepajas hamn. Hamnterminalen ligger cirka 15 minuter med buss från stadens centrum. Det går att ta minibuss eller åka med linje 10. 11 och 15 från hamnen in till staden. Den som har egen båt kan faktiskt lägga till i Liepajas båthamn för yachter. Den finns i Tirdzniecibas-kanalen som ligger i mitten av hamnområdet. Du kan ta färja till Travemünde från Helsingborg såväl som från Malmö. Färjehamnen i Travemünde ligger också med direkt tillgång till Autobahn så visst kan du komma hit med bil om du väljer att köra via Danmark för utflyktens skull. Det blir en rätt så lång omväg men kan vara en del av en längre roadtrip för den som känner sig manad.

Bilen kan du ju för övrigt ta med dig på färjorna över från Sverige vilket kan vara praktiskt för den som vill semestra på ett lite enklare sätt i Tyskland och vidare till de baltiska länderna.
Vill du åka färja så finns det också en linje från Nynäshamn till Ventspils. Resan över tar cirka 8.5 timmar och väl framme så får du ta dig vidare med bil eller buss. Ventspils ligger omkring 2.5 timmar från Riga.

Lifta i Lettland

Det är många som väljer att lifta i Lettland och det kan man förstås göra även i Liepaja. Bästa platsen för att lifta mot Riga är vid den norra spårvagnsstationen på andra sidan järnvägskorsningen. Du kan också lifta mot Klaipeda men då ska du försöka vid den södra terminalen vid stadens utkant. Fast ett råd är att hålla sig till taxi, buss, minibuss eller tåg. Eller att hyra bil i Liepaja. Då behöver du inte chansa på att du kommer fram i tid.

Booking.com