Bra att veta om Liepaja

Liepaja ligger en timme före svensk tid. Om du ska åka till staden för ett kortare besök så behöver du inget visum men för perioder på längre än 90 dagar så behöver du ett uppehållstillstånd. Om du reser från ett land som tillhör Schengenområdet så behöver du inte visa pass då du reser in i Lettland. Det är alltså bara att kliva iland från Liepajas hamn eller om du kommer landvägen från Estland.

Pengar

Växla till euro eller till lettiska lats (LVL) då du ska resa till Liepaja. I staden så kan man också använda sig av kreditkort som VISA och Mastercard.

Elektricitet

Du behöver inte ta med dig någon adapter då det är 220 V AC, 50 Hz som gäller i Lettland.

Vaccinationer

Det finns inga obligatoriska vaccinationer som krävs för att få resa till Lettland men det kan ändå rekommenderas att du ser över ditt vaccinationskort. Om du har skydd mot polio, stelkramp, difteri och hepatit A så räcker det för ett kortare besök i Liepaja. För längre vistelse så kan det också vara bra med vaccination mot Hepatit B. Om du tänker ge dig ut och campa i naturen så kan det också vara bra om du vaccinerar dig mot fästingencefalit. I vissa fall så rekommenderas också vaccin mot tuberkulos och rabies.

Om olyckan är framme

I Lettland så är nödnumret också 112. De som svarar kan engelska såväl som ryska och tyska. Annars är landskoden till Lettland +371.

Väder

Räkna med lång och mycket kall vinter med lite sol. Somrar i Liepaja är behagliga och molniga. Varma månader är mellan juni och september, då ligger medeltemperaturen på omkring 16 grader Celsius. I slutet av juli så kan temperaturen nå 25 grader och mer. Vintern kan innebära åtskilliga minus och mycket snö.

Booking.com