Hyra bil i Liepaja eller Riga

På andra sidan Östersjön finns Lettland, ett land som kan vara av intresse för svenskar som turistmål. Sedan 2014 så är det euro som gäller i landet och det gör det lättare för resenärer från Europa att besöka och handla i städer som Riga, Daugavpils och Liepaja. Liepaja ligger i västra Lettland alldeles vid Östersjön. Här finns det en mycket viktig hamn som är fri från is året om. Men när du åker till denna stad så är det troligare att du kommer fram via den internationella flygplatsen än med båt.

Det finns förstås flera olika hyrbilsfirmor på flygplatsen och de håller öppet i samband med att flyg kommer in. Men det kan ändå vara smart att boka bilen i förväg för att säkra dig om att den står redo då du kommer fram. Vi rekommenderar Hyrabil.net för hyrbilsbokningar. Om du har ett svenskt körkort så får du köra i Lettland. Att ha en bil under besöket är inte så dumt. Det gör det lättare att komma fram till olika turistattraktioner och sevärdheter. Visst finns det bussar och tåg men för många så är det mycket enklare att ha tillgång till en egen bil i Lettland.

Mycket att uppleva och se

Liepaja erbjuder fantastiska vyer och en hel del historia. Kör ut mot kusten för att se de övergivna bunkrarna som har sina rötter i Tsarernas Ryssland. Forten byggdes för att omge hela Liepaja och skydda flottans bas. Men 1908, tio år efter byggnationen, så insåg man att fortet var ett strategiskt misstag och det övergavs. Man försökte spränga bunkrarna i bitar men det misslyckades. Kvar finns ruiner som är otroligt spännande att besöka. De kan upplevas som lite spöklika då varje bunker av sten tycks ruva på en egen hemlighet. Kanske kan man avrunda besöket med att ta in på Liepajas fängelsehotell där man får sova i det som en gång var verkliga fängelseceller…

Att köra bil i Lettland

Liksom andra östeuropeiska länder så är trafiken i Lettland rätt så tuff. Lettlands olycksstatistik toppar Europas statistik för bilolyckor. Man kan jämföra situationen på vägarna med Mexiko. Därmed inte sagt att du inte bör hyra bil i Liepaja. Om du bara är medveten om att folk kör vårdslöst på vägarna så kan du absolut klara av det.

I Lettland så bör man alltid köra efter devisen att det är bättre att vara smart på vägen än att få rätt. Folk kör gärna om, och det snabbt. Då är det bäst att låta dem göra det även om detta är emot gällande trafikregler. Se till att du får en försäkring för bilen då du hyr den. Risken för att bilen blir repad är hög och då bör detta täckas av hyrbilsfirman. Tänk också på att det blir mycket halt på Lettlands vägar under vintertid. Då man snabbt kan nå temperaturer på minus 25 Celsius så kan vägen bli till rena rama isbanan. Då gäller det att köra med det imaginära ägget under pedalen!

Booking.com